Köpa bostad i Spanien

Det kan kännas främmande och riskfyllt att lämna allt i Sverige och följa sin dröm, men med rätt hjälp och kunskap så är allt möjligt. Känner du dig inte redo för en utflyttning än, då kan en sommarstuga vara första steget. I detta avsnitt berättar vi om våra bästa tips för att köpa en bostad i Spanien på ett säkert sätt. Kom ihåg att alla har olika förutsättningar därför är det viktigt att du tar reda på vad som gäller för just dig.

Börja med att hitta det område som du bäst gillar. Du kan till exempel semestra eller hyra bostad på olika områden. När du har hittat ditt favoritområde, börja med att leta objekt. Kontakta en mäklare som hjälper dig hitta en bostad som uppfyller dina krav. Det kan vara bra att tänka på om bostaden ska vara för fritids- eller för permanent boende.

När du har hittat bostaden du drömt om, då ska du kontakta oss på Global Accounting. Vi agerar som ett ombud. Ett ombud kommer att hjälpa dig med administration-, juridik- samt finansieringsfrågor. Vi på Global Accounting finns med dig hela vägen. När du hittat bostaden du önskar köpa så går vi igenom bland annat hur köpet bör finansieras och vem som bör äga den. Vi gör även alla nödvändiga kontroller för att du som köpare ska känna dig trygg i din affär.

Köpprocessen kan ibland kännas lång och komplex, speciellt när lagarna samt språket är främmande. Det är en del saker att tänka på som fastighetsägare, till exempel deklaration, skatter, skyldigheter samt rättigheter, el och vatten samt avgifter till samfälligheten (på spanska comunidad). Detta bör inte hindra dig från att förverkliga din dröm om en bostad i Spanien. Vi ser till att du får all hjälp du behöver inte bara under köpet men även löpande under innehavstiden.

För att du som köpare ska kunna få lagfart krävs att det upprättas en överlåtelsehandling hos en notarie. Vi medverkar under notariebesöket och ser till att alla handlingar är rätt. När du har köpt bostaden hjälper vi dig med att:

  • Teckna abonnemang för el och vatten, sophämtning, teckna hemförsäkring och eventuellt skaffa larm.
  • Skriva in fastigheten i lagfartsregistret i ditt namn.
  • Upprätta spanskt testamente om du så önskar
  • Göra inbetalningar av överlåtelseavgifter och skatter.

För att du som köpare ska kunna få lagfart krävs att det upprättas en överlåtelsehandling hos en notarie. Vi medverkar under notariebesöket och ser till att alla handlingar är rätt. När du har köpt bostaden hjälper vi dig med att:

Ett köp av en bostad är förenat med höga omkostnader. Du bör således vara säker på att det är rätt bostad du köper innan du genomför ett köp. De kostnader som tillkommer på priset beroende på om det är nyproduktion eller begagnad är moms, stämpelskatt, notarieavgifter, inskrivning i fastighetsregistret och ombud.
Tänk på att en fastighetsaffär är helt annorlunda i Spanien än vad du är van vid från Sverige. Alla handlingar är på spanska. Därför behöver du ett ombud som kan hjälpa dig och ta vara på dina rättigheter. Du är välkommen att anlita oss på Global Accounting(länk) när du har hittat din bostad i Spanien.

Behöver du ett lån för att finansiera köpet?

Du kan låna i Sverige, i Spanien eller någon annanstans. Det lättaste är att ta ett svenskt lån med en svensk säkerhet. Du kan t ex pantsätta din svenska bostad eller lämna borgen som säkerhet. Det går även att låna i Spanien och som säkerhet lämna en inteckning i den spanska egendomen.
Ett råd är att tänka på valutarisken. Om du har dina inkomster i svenska kronor kan det vara tryggt att ha ett lån i samma valuta. Även i spansk bank kan man få lån i svenska kronor. Oavsett var i världen du tar ett lån för att köpa en fastighet så är räntorna avdragsgilla i din svenska deklaration.

ROT/RUT avdrag

Reglerna för ROT och RUT är desamma som vid en svensk fastighetsaffär. Det spelar således ingen roll att fastigheten är belägen i Spanien.
Ovanstående som avser lån, ROT och RUT gäller för de som inte är bosatta i Spanien, dvs icke residenta i Spanien och skattskrivna i Sverige.

Global Accounting är en
svenskägd spansk redovisningsbyrå med
svensk- och spansktalande personal där
samtliga även pratar engelska.

Kontakta oss